Co je sociální podnik?

Sociálním podnikem se rozumí “subjekt sociálního podnikání”, tj. právnická osoba založená dle soukromého práva nebo její součást nebo fyzická osoba, která splňují principy sociálního podniku. Sociální podnik naplňuje veřejně prospěšný cíl, který je formulován v zakládajících dokumentech. Vzniká a rozvíjí se na konceptu tzv. trojího prospěchu – ekonomického, sociálního a environmentálního.

Co je sociální podnikání?

Sociální podnikání jsou podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí. Hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním. Zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku. Pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu.

Bílá vrána

Kavárnu Bílá vrána najdete v samotném centru Prahy, kousek od Muzea v ulici Ve Smečkách. Už při vstupu můžete vidět usměvavý personál, jehož jádro tvoří lidé s mentálním postižením, které nejenom že práce naplňuje, ale taky jim pomáhá žít život co nejpodobnější životu jejich vrstevníků. Bílá vrána není tréninkovou kavárnou, zaměstnanci dostávají plat, což jim výrazně zlepšuje kvalitu života. A hlavně nabízí možnost dlouhodobé práce mimo sociální systém. Tým tvoří 10 lidí s postižením a 10 bez postižení. V kavárně obvykle potkáte 1-2 lidi s postižením a 1 člověka bez.

Kavárnu Bílá vrána provozuje POHODA – společnost pro normální život lidí s postižením, z.ú., která od doby svého vzniku v roce 1998 poskytuje sociální služby a poradenství lidem s mentálním postižením. POHODA umožňuje dospělým lidem s mentálním postižením v maximální možné míře prožívat dospělost a přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí. Věří, že i dospělí lidé s mentálním postižením chtějí a mají dostat šanci žít plnohodnotným důstojným životem jako běžný občan. Snaží se o zkvalitňování sociálních služeb a života lidí s postižením.

@kavarnabilavrana

ENVIRA, o.p.s.

ENVIRA, o.p.s. poskytuje práci desítkám osob se zdravotním znevýhodněním na různých pracovních pozicích ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr.

Tzv. Toulcák tvoří 4 členské organizace. Jednou z nich je právě Envira, která pro naše Breakfaststory připravuje voňavé snídaně, pocházející z jejich Zdravé jídelny, v níž vaří osoby se zdravotním hendikepem.

V Toulcáku se můžete nejen zdravě najíst, ale zaměstnanci ENVIRY vám rádi ukáží výrobky z jejich rukodělné keramické dílny nebo vás provedou rozlehlým přírodním areálem a zahradnictvím. ENVIRA také mj. spravuje celý komplex Dvora a s pečlivostí a láskou udržuje pořádek, aby se k nim návštěvníci rádi vraceli.

@EnviraToulcuvdvur

ethnocatering

Kuchařky pracující v Ethnocateringu jsou migrantky ve věku nad 50 let, které z různých důvodů (politických, sociálních, ekonomických) přišly, často s velmi pohnutými osudy, hledat nový domov do České republiky. Tyto ženy se nachází ve složité životní situaci a jejich integrace bývá pozvolnější. Přichází prakticky s nulovým hmotným bohatstvím, ale s obrovským duševním bohatstvím – perfektní znalostí své domácí kuchyně.

Právě toto přirozené know-how Ethnocatering využívá a zároveň poskytuje férovou práci, která je jim blízká. Ženy mají možnost se také dále vzdělávat a rozšiřovat si svou kvalifikaci. Na Breakfaststory budete mít 100% jistotu, že zakusíte autentickou blízkovýchodní snídani, která má svou historii, ženskou duši a navíc chutná ještě líp, než vypadá, což už skoro ani nejde!

@ethnocatering

GULE

Pod názvem GULE (Gastronomie Umožňující Lidem Existovat) se skrývá sociální podnik, který provozuje food truck a zaměstnává osoby se zdravotním postižením. Jejich výrobky na Breakfaststory poznáte velmi jednoduše - vyrábí totiž křehké a nadýchané minikoblížky z tvarohového těsta s několika druhy polev a posypů. K nim nabízí i výběrovou kávu od severočeské pražírny Nordbeans.

V rámci kampaně s názvem „Handicap? No a co! My na to máme GULE!“ chtějí poukázat na skutečnost, že i člověk s handicapem je schopen kvalitního pracovního výkonu, není třeba mu vytvářet speciální pracovní podmínky a neustále na jeho činnost dohlížet.

Rádi by provozem food trucku prolomili pomyslnou bariéru mezi zaměstnavateli a zdravotně znevýhodněnými a potvrdili, že tito lidé nemají specifické potřeby, pouze specifickou cestu, jak je naplňují.

@gulefoodtruck

Jídelna Kuchařek bez domova

Nemají domov, ale rády vaří a o své umění se chtějí podělit s ostatními. Myšlenka Kuchařek bez domova se zrodila s uvědoměním, že mnohé ženy v sociální tísni by se chtěly přínosně zapojit do společnosti, ale je to pro ně často velmi obtížné. V neziskové organizaci Jako doma - Homelike, o.p.s., která provozuje Jídelnu Kuchařek bez domova, nabízí ženám se zkušenostmi s bezdomovectvím možnost, aby veřejně prezentovaly své kuchařské umění, a samy tím napomohly ke změně společenského vnímání bezdomovectví. Vychází z přesvědčení, že být bez domova není volbou jednotlivce a že ke ztrátě domova dochází pod vlivem různých událostí, z nichž mnohé souvisí se špatným systémovým nastavením společnosti, případně necitlivým přístupem k sociální spravedlnosti.

Na Breakfaststory můžete díky Jídelně Kuchařek bez domova ochutnat lahodné a čistě rostlinné snídaně z kvalitních a čerstvých surovin. Jsme moc rádi, že Kuchařky bez domova jsou důkazem toho, že pozitivní přístup v životě i kuchyni se pozná na první pohled i na první zakousnutí! Doporučujeme ochutnat rostlinný pochoutkový salát, tofu “vajíčkovou” pomazánku nebo výborné čerstvě upečené dezerty slazené pouze datlovým a javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vaše žaludky budou velmi mile zaskočeny.

@jidelnakbd

Tichá cukrárna

Nezisková organizace Tichý svět - chráněná pracoviště provozuje mimo jiné Tichou kavárnu a Tichou cukrárnu, oba podniky jsou provázány - cukrárna zásobuje kavárnu a zároveň už je natolik zdatná, že vysílá do světa po své vlastní ose poctivé dorty, zákusky, slané dobroty i další laskominy.

Na Breakfaststory jejich produkty poznáte nejen podle pestrobarevných krémů, ale hlavně - jednou zkusíte a nechcete jinak - všechny výrobky jsou vyráběny ručně, bez náhražek a umělých éček. Tichá cukrárna zaměstnává neslyšící cukráře a cukrářky, kteří dávají do cukrařiny to, co je nejvíc potřeba - srdce a pečlivost! No, jako od babičky.

@TichaKavarna

Cider Bohemia

Tento sociální podnik z Plzně dává šanci zdravotně postiženým a osobám po výkonu trestu. Jejich specializací jsou skvělé mošty, jablečné octy a cidery - a zakládají si na tom, že lisují pouze z českých jablek.

U nás na Breakfaststory můžete okusit, jak sám s oblibou tým Cider Bohemia s hrdostí zmiňuje, pravá tekutá jablka ve formě moštů stáčených do skla! Jablka se moštují na plachetkovém lisu, takže v moštu zůstává spousta vlákniny a dalších zdravých látek. Ideální na snídaňový stůl, stačí se zakousnout… teda naklonit sklenici. Na zdraví!

@ciderbohemia.cz